joi, 31 martie 2011

Războiul pentru independenţă al coloniilor engleze din America de Nord

La jumătatea sec. XVIII-lea în America de Nord existau 13 colonii sub autoritatea Marii Britanii.
Iniţial relaţiile dintre colonii şi metropolă erau bune, întrucât aveau de înfruntat un duşman comun - Franţa. Situaţia s-a schimbat, însă, după 1763 când Franţa a pierdut Canada.
Contradicţiile erau iniţial de natură economică şi financiară. Parlamentul Angliei a impus coloniilor impozite pe diferite produse şi a interzis practicarea comerţului cu alte ţări decât Anglia. Astfel burghezia americană a devenit nemulţumită, contradicţiile dintre cele două părţi căpătând o coloratură mai mult politică: Parlamentul Britanic considera că toţi, inclusiv coloniştii sunt obligaţi să respecte deciziile regelui, americanii, la rândul lor, nu înţelegeau de ce trebuie să respecte deciziile unui for în care nu sunt reprezentaţi efectiv.
În 1770 Anglia a anulat impozitele cu excepţia celui pentru ceai care avea o valoare mai mult simbolică. Coloniştii americani nu s-au mulţumit nici cu această situaţie şi, văzând că Anglia începe să le devină duşman, au încetat să se mai simtă englezi şi au început tot mai mult să se afirme ca americani.
În 1773 un grup de americani au urcat pe un vas englez din portul Boston şi au vărsat în apă toată încărcătura de ceai. Ca replică englezii au blocat portul Boston. Ca urmare a acestor evenimente, la iniţiativa lui Benjamin Franclin, a fost convocat primul congres continental al coloniilor la care nu s-a pus în discuţie dezlipirea coloniilor de metropolă ci rezolvarea conflictelor în baza unor negocieri.
Prima ciocnire armată între cele două părţi s-a produs atunci când trupele engleze, începând să captureze un depozit de arme ilegal din fortul Concord, au fost întâmpinaţi de focurile voluntarilor americani. În urma acestui eveniment a fost convocat al doilea congres continental la care s-a hotărât organizarea armatei americane sub conducerea lui George Washington. În iunie a avut loc prima bătălie între voluntari şi englezi. În această bătălie voluntarii au reuşit să aducă daune însemnate armatei organizate a Angliei. În acest mod voluntarii au câştigat încrederea societăţii care era tot mai revoltată faţă de Anglia iar dorinţa lor era tot mai mult îndreptată spre independenţă.
La 4 iulie 1776 este organizat al treilea congres continental la care se adoptă Declaraţia de Independenţă redactată de Thomas Jefferson. Astfel în America s-a constituit un regim democrat care a avut o semnificaţie universală.


sursa:viataunuiliceean.blogspot.com



sursa:Google imagini

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu